2. Naše podjetje, reka Drava, Ptuj in 360° panorama
07.07.2023

Naše podjetje ima uradni naziv DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj d. o. o. in ima svoj sedež v neposredni bližini ptujske struge reke Drave, na naslovu / ulici, Žnidaričevo nabrežje 11 in le streljaj od centra najstarejšega slovenskega mesta Ptuj.
V svojem nazivu ima zapisano ime reke Drave in je z njo vseskozi tesno povezano.

Začetki mesta Ptuj segajo v daljno zgodovino, v čas rimskega imperija, ko so rimske vojaške enote – legije, prodirale proti vzhodu in osvajale med drugimi tudi ozemlja naših današnjih krajev. Torej, današnje mesto Ptuj (latinsko Poetovio) se je razvilo iz vojaškega tabora ob reki Dravi. Najstarejša pisna omemba mesta Ptuj, po zgodovinskih virih, sega v leto 69 n.št. (našega štetja). Posledično mesto beleži letos 1954. letnico obstoja (l. 2023 – l. 69 = 1954 let obstoja).

VGP DRAVA Ptuj d. o. o., kot je krajši uradni zapis podjetja,  ima “malo krajše” zgodovinsko obdobje obstoja oz. delovanja, saj je od njegove ustanovitve leta 1947, po 2. Svetovni vojni, minilo le 76 let. Malo iz vidika starosti mesta Ptuj, a hkrati lepa doba poslovanja na vodarskem in okoljevarstvenem področju, v vseh turbolentnih poslovnih letih.

Dejavnost podjetja se je skozi vsa leta širila in dopolnjevala, do sedanjega obsega aktivnosti in območja dejavnosti, ki zraven področja reke Drave zajema še področja drugih slovenskih rek, tudi na območju slovenske obale Jadranskega morja. Poslovno pa se izvajajo projektne aktivnosti še na območju Balkana, v Srbiji, Črni Gori in Hrvaški.
V nadaljevanju si lahko ogledate in preberete nekatere povzetke in podrobnosti iz naše sedemdeset letne zgodovine, v priloženem dostopu – linku, do našega predstavitvenega kataloga:

Kot je že v naslovu drugega (2.) prispevka rubrike “RAZVEDANJE” zapisano, je zraven zgodovinskih dejstev in uspešno izvedenih dosedanjih projektov, pomembna tudi okolica podjetja, ki je zaradi svoje lege ob reki Dravi, bližine Puhovega mosta in ostalih krajevnih zanimivosti in znamenitosti, nekaj posebnega še iz panoramskega vidika ptičje perspektive.

V nadaljevanju vam podajamo možnost ogleda panoramskih posnetkov, ki so nastali v sodelovanju z našim Tehničnim oddelkom, ki je s pomočjo brezpilotnega zrakoplova – drona,  posnel našo bližnjo in daljno okolico na 360 stopinjski rotaciji.

Vabljeni k ogledu zanimivih pogledov iz zraka na višini do 400 metrov od tal (priložene fotografije spodaj), ki jih mi ljudje ne vidimo vsak dan, verjamem pa, da ptiči ob njih zagotovo uživajo :)…

Scroll to Top