Očiščen Kanal Sv. Jerneja v Seči pri Portorožu

Očiščen Kanal Sv. Jerneja v Seči pri Portorožu

Današnji pogled ob ogledu Jernejevega kanala oz. uradno kanala Sv. Jerneja v Seči pri Portorožu, v občini Piran, nam ponudi veliko bolj pristno naravno podobo, kot smo jo bili “vajeni” v zadnjih 25 in več letih.

Naše podjetje VGP DRAVA Ptuj d.o.o. je namreč v sodelovanju oz. po naročilu  MOP (Ministrstva za okolje in prostor) in DRSV (Direkcije Republike Slovenije za vode) izvedlo odstranitev opuščenih, razpadajočih, plavajočih in potopljenih plovil, ki so vrsto let kazila podobo slovenske Istre v območju Sečoveljskih solin.

Pogovorno imenovani Jernejev kanal je eden od dveh Kanalov, ki se geografsko nahajata v območju Sečoveljskih solin in skupaj s Kanalom Dragonja “objema” območje solininarstva na Primorskem.
Oba Kanala se kar globoko zajedata v kontinentalni del naše Istre, le, da se za razliko od Jernejevega kanala v Kanal Dragonjna stekata vodotoka Drnica in Stara Dragonja (Stara Dragonja je namreč del vodonosnika Reke Dragonja, ki poteka južneje od Kanala Dragonja) , Kanal Sv. Jerneja pa je nekakšno slepo črevo, ki ga z vodo napaja  le naše teritorjalno morje. Za lažjo predstavitev lokacije Jernejevega kanala je priložena fotografija zemljevida –  dela slovenske Istre, na kateri je Jernejev kanal označen z rdečo zastavico.

V preteklem letu je bil v mesecu novembru, s strani DRSV, objavljen Javni poziv lastnikom opuščenih predmetov – opuščenih plovil, k odstranitvi teh iz Jernejevega kanala v Občini Piran.
Po preteku podanega roka pa se je v drugi polovici januarja 2019 izvedla fizična odstranitev plovil s strojno mehanizacijo. PotoplJena, delno potopljena in še plavajoča plovila so bila izvlečena na kopno s kolesnim bagrom z dolgo roko in plovnim bagrom ob pomoči potapljačev, ki so opravljali podvodna dela za odstranitev plovil (privezi predmetov z jeklenicami,…).
Plovila (oz. deli plovil) so bila tako izvlečena na kopno, kjer so se odcedila, pregledala, iz njih so bile odstranjene eventualno prisotne nevarne snovi ter bila slednjič predana prevzemniku Saubermacher Slovenija d.o.o., ki jih je odpeljal na razgradnjo in uničenje v Avstrijo.

Skratka, podjetje VGP DRAVA Ptuj d.o.o. je bilo s svojo  Gospodarsko javno službo varstva voda, v okviru pridobljene državne koncesije za čiščenje gladine celinskih voda ter preprečevanja onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč celinskih voda, nosilec izvajalskih del. Skupaj s podizvajalcem, podjetjem Soline d.o.o. (plovni bager) in podjetjem Oceanik d.o.o. (potapljači), je uspelo narediti prvi, a pomemben korak v zgodbi o turistično, komunalno in infrastrukturno urejenem Kanalu Sv. Jerneja, ki ga želi Država in Občina v prihodnosti dokončno urediti, da bo vsem v ponos in ne v sramoto.

Iz Krajinskega parka Sečoveljske soline, ki je del nepremične kulturne dediščine, je bilo tako odstranjenih 17 plovil in veliko manjših delov – ostankov plovil, last neodgovornih lastnikov plovil, ki so namerno “pozabili” na svoje v preteklosti tako priljubljene “igračke” in ki jih upravni organi niso mogli identificirati. Za njihovo odstranitev je bila izdana inšpekcijska odločba s strani IRSOP.
Sočasno s potekom izvajanja “čistilne akcije” je bila s strani MOP in DRSV organizirana tudi tiskovna konferenca, kar smo lahko zasledili v vseh slovenskih medijih.

Na spodaj priloženih fotografijah je možno videti del poteka odstranitve plovil iz Jernejevega kanala:

Arhiv obvestil
april 2024
P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Zadnje objave
Scroll to Top